Güzellik ve kozmetik kavramı, eski insanlık ve medeniyet kavramlarına kadar dayanmaktadır. Genellikle bitkisel kozmetiklere doğal kozmetik denir. Bitkisel kozmetik, farklı cilt hastalıklarını iyileştirmek için bir veya daha fazla bitkisel bileşenin kullanıldığı tabanı oluşturmak için farklı kozmetik bileşenler kullanılarak formüle edilir. Bitkiler, kozmesötik maddeler ve farmasötik uygulamalar için yeni ilaç ürünlerinin geliştirilmesi için kullanılmaktadır. Bitkisel kozmetik, otların ham veya ekstre şeklinde kullanıldığı ürünlerdir. Ürünler olarak anılan Bitkisel Kozmetik, sadece izin verilen kozmetik faydaları sağlamak için bir veya daha fazla bitkisel bileşenin kullanıldığı baz oluşturmak için çeşitli izin verilen kozmetik bileşenler kullanılarak formüle edilir ve buna “Bitkisel Kozmetik” denir. Vücudun doğayla uyum içinde olunması bu yol ile sağlanmış olmaktadır. Son zamanlarda Hint Otlarına dayalı çok sayıda kozmetik ve formülasyonu tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Geleneksel olarak belgelendirilmiş uygulamalar haricinde, bazı modern denemeler Hint otlarının Kişisel Bakım ürünlerindeki kullanımını göstermektedir. Bitkisel ilaçların kullanımı cilt dostu olmasından ve yan etkilerinin olmamasından dolayı hızla artıyor. Bitkisel kozmetik ürünlerinin en iyisi, tamamen otlar ve ağaçlar tarafından yapıldığı ve dolayısıyla yan etkilerinden tamamen sıyrılmış olanlarıdır.
Şifalı bitkilerdeki doğal içeriğin insan vücudu üzerinde herhangi bir yan etkisi yoktur; bunun yerine vücuda besin maddeleri ve diğer yararlı mineralleri sağlamaktadır. Cosmeceuticals terimi ilk kez 1961 yılında US Society of Cosmetics Chemist’in kurucu üyesi olan Raymond Reed tarafından kullanılmıştır. Aslında bu kelimeyi aktif ve bilim temelli kozmetik ürünler için özetlemek için kullanmıştır. Yukarıdaki terim 1984 yılında Dr Albert Kligman tarafından hem kozmetik hem de terapötik faydalara sahip maddeleri belirtmek için kullanmıştır. Cosmeceuticals, cildin biyolojik dokusunu ve fonksiyonunu etkileyen bileşenler aracılığıyla sağlık ve güzellik geliştirmek için tasarlanmış kozmetik-farmasötik hibritlerdir.
Bitkisel kozmetik güzellik ve moda alanında modern eğilimdir. Günümüzde pek çok kadın kişisel bakımları için doğal ürünlerini tercih ederek, gıdaları besleyici ve sağlıklı besleyen ve sentetik kimyasallardan arındırıldığı ve göreceli olarak daha az yan etkiye sahip olduğu için güzelliklerini artırdığı için bu ürünler popülerlik kazanmaktadır.
Sentetik ürünler yerine doğal ürünler kullanmanın sağladığı faydalar şunlardır:
Doğal ürünler
Bitkisel kozmetikler cildinize toksik olduğu kanıtlanabilecek tüm zararlı sentetik kimyasallardan tamamen arınmış ve doğal olarak piyasaya sunulmaktadır. Geleneksel sentetik ürünlerin aksine bu ürünlerde farklı bitki parçaları ve bitki özleri kullanılmaktadır. Örneğin, Aloe-vera jel veya hindistancevizi yağı gibi maddeler çoğunlukla tercih edilmektedir. Ayrıca cildin sağlıklı, parlak ve güzel olmasını sağlayan E Vitamini gibi doğal besin maddeleri de içerir. Örneğin, Aloevera, liliaceae ailesine ait bitki örtüsü türüdür ve doğal ve kolay bir şekilde doğada mevcuttur.
Güvenli kullanım
Diğer güzellik ürünleriyle karşılaştırıldığında, doğal kozmetik kullanımı güvenlidir. Hipoalerjeniktir ve test edilerek dermatologlar tarafından her zaman, her yerde güvenli bir şekilde kullanılabileceği kanıtlanmıştır. Doğal malzemelerden üretildiklerinden, insanların cildinde kızarıklık veya cilt kaşınması gibi herhangi bir etkiye sebep olmaz. Örnek olarak BHA (Butillenmiş Hidroksianizol) ve BHT (Butylated Hydroxytoluene) yakından ilişkili sentetik antioksidandır ve rujlarda ve nemlendiricilerde koruyucular olarak kullanılır. BHA ve BHT deride alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı BHA’yı olası bir insan kanserojeni olarak sınıflandırmaktadır. Bitkisel kozmetik ise C vitamini gibi doğal antioksidanlar içerir.
Tüm cilt tipleriyle uyumlu
Doğal kozmetik tüm cilt tipleri için uygundur. Beyaz tenli veya esmer tenli hangisi olursanız olun, cilt tonunuzdan bağımsız olarak temel, göz farı ve ruj gibi doğal kozmetikler bulabilirsiniz. Yağlı veya hassas tenli kadınlar da onları kullanabilir ve cildinin durumunu bozma konusunda asla endişelenmeye gerek duymazlar. Kömür katranından türetilen renkler kozmetikte yaygın olarak kullanılmaktadır, Kömür katranı bir insan kanserojeni olarak tanınmaktadır ve tek kömür katranı insanlarda (kömür katranı ya da sentetik olarak üretilen olsun) kansere neden olabilir. Ancak otlardan elde edilen doğal renklerde bu şüphe asla yer almaz ve daha güvenlidir.
Bütçenize uyar
Doğal kozmetik pahalı değildir. Aslında, bu ürünlerden bazıları sentetik ürünlerden daha uygun fiyatlıdır. İndirimli fiyatlarla sunuluyorlar ve satış sırasında ucuz bir fiyatla satılıyorlar. Sadece bu ürünlerin piyasada daha çok bulunması için insanlardan üreticilere fazla talep sunulması gerekmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı bir tahmine göre, uyguladığı yan etkiler ve modern tıbbın maliyetinin yükselmesi nedeniyle, dünya nüfusunun yaklaşık% 80’inin doğal ürünlere bağlı olduğunu gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü şu anda doğal sağlık bakım programlarında geleneksel bitkisel tedavileri öneriyor ve destekliyor; çünkü bu ilaçlar düşük maliyetle kolaylıkla elde edilebilir ve nispeten güvenlidir.
Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir
Bazı kozmetikler başlangıçta hayvanlar üzerinde test edilir ve insanlar için güvenli ve etkili olduklarından emin olunur. Bununla birlikte, doğal kozmetik hayvanlar üzerinde test edilmesine gerek yoktur. Bu doğal formülasyonlar, laboratuarlardaki uzmanlar tarafından hayvanlarla ilişkili olmayan son ekipman kullanılarak test edilir.
Yan etkisi yoktur
Sentetik güzellik ürünleri cildi tahriş edebilir ve sivilceye neden olabilir. Gözeneklerinizi tıkayabilirler ve cildinizi kuru veya yağlı hale getirebilirler. Doğal kozmetik ile, bunlar hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Kullanılan doğal maddeler hiçbir yan etkisi yoktur; bunları her zaman, her yerde uygulayabilirsiniz. Örneğin bitkisel kozmetiklerde kozmetikte en yaygın kullanılan koruyucusu olan ve cilde nüfuz edebilen parabenler bulunmamaktadır.Bu sayede sentetik kozmetik ürünleri gibi insanların hormonlarını etkileyecek herhangi bir yan etkiye sebep olmamaktadır.
Bitkisel kozmetik, farklı cilt hastalıklarını tedavi etmek ve güzelleştirmek için bir veya daha fazla bitkisel bileşenin kullanıldığı tabanı oluşturmak üzere izin verilen kozmetik bileşenler kullanılarak hazırlanır. Bütün bu kozmetik ürünlerin kimyasal formülasyonu mumlar, doğal renk yağları, doğal kokular ve yapraklar gibi bitki parçaları gibi çeşitli doğal katkı maddelerinin eklenmesini içerir. Cosmeceuticals, saf kozmetik (ruj ve kepek) ile saf ilaç arasında bir yerde bulunan ürünlerdir.
İnsanlar “kozmetik” terimini duyduğunda çoğunlukla makyaj ürünleri düşünürler, ancak bu terim losyonlar, şampuanlar, yüz kremleri ve harici kullanım için tasarlanmış ve kullanıcının özelliklerini geliştirmek için kullanılan diğer ürünler için de geçerlidir. Bazı makyaj markaları bitkisel içerikler içerebilirken, bitkisel kozmetikler genellikle diğer ürün kategorilerine girer. Bitkisel kozmetik tipik olarak, amaçlanan faydaları sağlamak için yapay kimyasallardan ziyade otlar kullanır.
Bitkisel kozmetik önemli ölçüde değişebilir. Bazı markalar kokuyu sağlamak için tek bir uçucu yağ kullanabilirken bazıları kendi formüllerini otların çevresine dayamaktadır. Tamamen doğal ürünler arayanların, maddeler listelerini çok dikkatle okumaları gerekir, çünkü etiketler bitkisel harmanlar sunduğunu iddia etse bile, ürünler hala istenmeyen kimyasal maddeler içerebilir. Kozmetik, dış kullanım için tasarlanmış tıbbi ürünler kadar yoğun bir şekilde düzenlenmediğinden, bir şirket bileşen listesinin küçük bir yüzdesinden fazlasını oluşturmasa bile bir bitkisel formül kullanmayı talep edebilir.
Üreticiler bitkisel kozmetik ürünlerinde çok çeşitli otlar kullanırlar. En yaygın olanlarından bazıları lavanta, çay ağacı yağı ve papatyayı içerir . Bu üç bitki, seyreltildiklerinde cilt için en güvenli maddeler arasında sayılır ve bu da popülerliklerini açıklar. Lavanta ve papatya sakinleştirici özelliklerinden dolayı gece losyonları ve banyo ürünleri için popüler seçeneklerdir. Çay ağacı yağı çok çeşitli cilt koşullarına sahip kişiler için faydalıdır ve çoğunlukla akne kullananlar için tasarlanmış yüz ürünlerinde görülür.
Bazı bitkisel kozmetikler yağ içerisine bitki özleri kullanırken, bitki özlü kozmetik ürünlerinde, lavanta spreyini banyoya dökerek yağ bitki özleri ile sulandırmak gibi formüllerindeki bitki otlarını kullanabilirler. Bu yağlar, losyonlardan banyo tuzlarına, yağlara kadar pek çok farklı baza eklenebiliyor ve eklenebilirler. Kullanılan esans yağının türü, ürünün fiyatını belirleyen faktörlerden biridir; bazı yağlar, çok miktarda esans alınması kolaydır ve diğerlerinden daha az maliyetlidir.
Doğal Kozmetiklerin faydalarından biri, evde hazırlanması nispeten kolay olmasıdır. Örneğin, bitkisel bir saç durulama, bir avuç dolusu kurutulmuş papatya ve biraz damıtılmış sudan başka bir şey gerektirmez. Bitkisel kozmetik genellikle çoğu kullanıcı için güvenli olsa da, hassas ciltlere sahip olanlar dikkatli olmalı, çünkü bazı yağlar rahatsız edici olabilir. Ciddi cilt koşullarına sahip olanlar, yeni bir ürün kullanmadan önce dermatologlarıyla konuşmalıdır.